ICTSEE Team/ новембар 8, 2018/ Едукација, ИКТ Консалтинг, Лиценцирање, Представљамо/ 0 коментари

Употреба бесплатних програма у пословном окружењу

Уводне напомене

У савременом пословању, просто је незамисливо обављати неку делатност без употребе рачунара, и са њима у вези, одговарајућих програма. Програми који могу бити у употреби често коштају много, што оптерећује реалне трошкове пословања. Законски (као и морални) аспекти су познати: морамо користити програме сходно њиховим лиценцама. Не улазећи у појединачно тумачење лиценци и лиценцирања (јер поред власничких лиценци постоји и већи број слободних: GPL, LGPL, Apache…), можемо уопштено рећи да сви програми које можемо користити могу бити посматрани двојако: они који се плаћају или који су бесплатни, и са друге стране, програми су слободни или су власнички. Практично, то значи следеће:

Овде морамо нагласити чест пропуст који се дешава: неки програми јесу бесплатни, али за приватну, кућну употребу, док се за пословне сврхе морају платити. Водите рачуна о томе.

 

Што се тиче власничког и слободног софтвера, разлика је у томе што код власничких програма сва права задржава произвођач и немате право да ништа мењате у самом програму. Са друге стране, слободни програми су под неком од јавних лиценци и могу се мењати, тј. прилагођавати потребама. У оба случаја, програм може бити или бесплатан или се мора платити коришћење.
Наша тема су програми који су бесплатни за пословно коришћење.

Послови које можемо обављати састоје се, најчешће, од следећих: обрада текста, табела и презентација, слање и примање електронске поште, штампање, претрага интернета, брза размена порука, итд… Такође, потребни су нам и програми за обављање неких других задатака: рад са компримованим пакетима, претварање текста у пдф, преглед пдф докумената, антивирус и слично.

У даљем тексту навешћемо програме које можете користити за наведене сврхе, као и места где можете тражити евентуалну помоћ у раду. Наравно, предуслов за коришћење ових програма је да већ имате неки оперативни систем на рачунарима, најчешће су то Microsoft Windows, Mac OS X или нека од дистрибуција Linux-а. Овде ћемо пре свега обратити пажњу на програме који се користе на Microsoft Windows оперативном систему, уз напомену да исти или слични програми постоје и за Mac OS X оперативни систем, из простог разлога јер су програми на Linux ОС-у већ под неком од слободних и бесплатних лиценци. Такође, већина програма је и преведена на српски језик.

Преглед програма

Антивирус

Како малициозни софтвер (вируси, итд.) веома отежава свакодневни рад, треба пре свега мислити на на сигурност података. Морамо још једном напоменути да се баш у случају антивируса може приметити да неки антивируси јесу бесплатни, али само за приватну, кућну употребу, док се верзије истог антивируса за пословну употребу морају платити. Молимо Вас да водите рачуна о томе.
ClamWin је бесплатан антивирус који желимо да поменемо. Базиран је на ClamAV антивирусу.

ПДФ

Један од формата који је изузетно чест је пдф формат. Овде имамо два случаја, тј. два типа програма: програм којим отварате такав документ и програм помоћу кога можете да направите такав документ.
За отварање и преглед ових докумената поменућемо два програма: Adobe Reader и Sumatra PDF.
Да би направили пдф документ, можете употребити програм PDFCreator, који се након инсталације појављује на вашем рачунару као виртуелни штампач, те помоћу њега можете из било ког програма направити пдф документ простим штампањем.

Канцеларијски пакет

За обраду текста, табеларна израчунавања или прављење презентација (као и још неке опције), издваја се програмски пакет: LibreOffice. Овај пакет програма садржи модуле: обрада текста, табеларна израчунавања, презентације, цртање, базе података и израда формула.

Интернет

За претраживање интернета довољно је рећи: Firefox, програм Mozilla фондације. Основне функционалности овог претраживача можете проширити разним додацима.

Електронска пошта

За слање и примање електронске поште (е-маил) и коришћење адресара, можете користити програм Thunderbird, такође Mozilla фондације.
Поред своје основне функционалности коју смо већ поменули, његове опције можете проширити и разним додацима, а ми Вам препоручујемо додатак Lightning који омогућава опцију календара са задацима, подсетницима и сл.
Тиме би ваш клијент електронске поште био добро заокружена целина за пословну употребу.

Брза размена порука

За брзу комуникацију потребан је програм за размену порука (ћаскање), па можемо поменути пар најпопуларнијих.
Skype је најпопуларнији програм за брзу размену порука, као и за видео позиве, у власништву Microsoft корпорације.
За Jabber протокол, можемо вам препоручити клијент Gajim. Вредно је напоменути да можете за овај протокол инсталирати и свој сопствени сервер у компанији, што је посебно интересантно због сигурности.
Ово су само неки од програма и протокола за размену брзих порука, претрагом интернета можете наћи информације и о неким другим програмима, као што су Viber, WhatsApp, Telegram...

Компримовање докумената

За прављење зип, рар, арј и сличних компримованих пакета, ако и њихово распакивање, препоручујемо програм 7Zip.

Нарезивање ЦД/ДВД-а

Нарезивање ЦД или ДВД дискова, може се обавити програмом InfraRecorder.

Обрада слика

Како се у раду често поставља проблем обраде слика, одличан програм за ову намену је GIMP.

Векторска графика

За рад са векторском графиком, поменућемо програм Inkscape.

Стоно издаваштво

За припрему материјала за издавање (књиге, брошуре, флајери, визиткарте и сл.) може се користити програм Scribus.

Аудио програми

За слушање музике од бесплатних апликација, препоручићемо програм Clementine.
За измене аудио записа, препоручујемо програм Audacity.

Видео програми

За преглед видео материјала, поменућемо програме: SMPlayer и VLC. Оба програма већ у себи садрже потребне кодеке за различите формате видео материјала.
За обраду материјала, можете користити OpenShot.

3Д анимација

За 3Д анимацију, одличан програм је Blender.

Виртуелизација

За вируелизациона решенња, тј. за виртуелизацију оперативних система, одлично решење је VirtualBox.

Други програми

Наравно, постоје и други програми за исте намене, као и велики број програма за скоро све могуће употребе. Овде је наведен само мањи број најбољих и/или најпопуларнијих програма.

Завршне напомене

Претходно је наведен кратак списак програма које можете користити. Наравно, постоји много више програма. О њима можете прочитати на страницама Фондације за слободни софтвер (ФСФ). Такође, за оне који желе више да сазнају о лиценцама, посетите странице Иницијативе за Отворени код (ОСИ) или Фондације за слободни софтвер (ФСФ-ГНУ), као и на страницама компанија које производе власнички софтвер, али дозвољавају његово бесплатно коришћење у пословне сврхе (Adobe, Microsoft…).

Такође, претрагом интернета можете пронаћи тачне пандане скупим власничким решењима, на пример: 100 OpenSource Alternatives.

Помоћ у раду са наведеним програмима, можете наћи на интернет презентацијама произвођача програма, као и страницама форума посвећених овим програмима. У наставку, навешћемо интернет адресе форума који дају подршку у коришћењу на српском језику, на примеру LibreOffice-а:
LibreOffice пакет: интернет презентација се налази на адреси https://sr.libreoffice.org/ а форум Отворени документ на коме можете добити помоћ на српском језику на http://otvorenidokument.com/.

Делите ову објаву

Оставите Коментар